däck

Dags att byta däck

Dags att byta däck

När är det dags att byta däck? Många undrar detta, men det finns egentligen endast en generell regel som gäller. Det är att man ska ha vinterdäck under perioden den förste december till trettioförsta mars om det råder vinterväglag. Många väljer dock att byta däck vid dessa perioder som regel. Det kan dock vara problemfyllt då vintern kan slå till både tidigare och vara längre. Om man kör bil långa sträckor så är det en god idé att kontrollera däckdjupet varje gång man ska köra iväg och att även kontrollera däcktrycket. Ett felaktigt däcktryck kan göra att bilen både drar snett och även drar mer drivmedel än vad som är nödvändigt. Dessutom bör man parera däcktryck efter temperaturen utomhus för att bevara de bästa vägegenskaperna.

 

Sommar och vinter

När man väljer däck i göteborg, och på andra orter, så är de vanligaste däcksorterna sommardäck, dubbdäck och M/S däck som även kallas allround-däck. Det är vanligt bland bilförare i södra delen av landet att välja M/S däck då de är funktionsdugliga året runt och det sällan råder längre perioder av halka i det området. Man kör hel enkelt med dem ända tills de är slitna och man behöver köpa nya. 

 

 

Märken och typer

Förutom att välja vilken typ av däck man ska ha så finns det även olika storlekar och märken. Känner man sig villrådig så finns det listor på internet där man kan se vilka däck som passar till bilen och även vilka olika variabler som man kan jämföra mellan däcken. Förutom pris så är det hårdhet, mönster, storleken på ytan mot väglaget med mera. Känner man ändå att man har frågor så kan man kontakta närmaste däckverkstad som kan hjälpa till med både inköp och montering av de nya däcken. Då slipper man stå hemma och kämpa med däckbytet själv.