elbil

Elbilen ökar i popularitet

Elbilen ökar i popularitet

Elbilen har blivit mer populär på den senaste tiden och det har att göra med att utvecklingen har förbättrat elbilens egenskaper. Med bättre batterier i bilen kan man nu köra längre på en laddning. En elbil körs med hjälp av ett batteri som laddas upp i en laddningsstation och dessa stationer finns över hela landet. Då elbilen inte släpper ut fossila avgaser så är bilen det klimatsmarta köpet. På https://toyotavaxjo.se/ finns det ett stor urval av klimatsmarta elbilar för den som funderar på att köpa bil.

 

 

Ladda elbilen

 

Det finns laddningsstationer över hela Sverige och det går utmärkt att ladda sin elbil i Växjö om man bor i det området. När man laddar bilen så går det in ström till litiumjonbatteriet som sitter i bilen och från det batteriet tas ström vid körningen. Räckvidden på ett batteri beror på hur stort det är och vad det är för väderlek. Klimatanläggningen inne i bilen tar även den ström från batteriet. Så låt oss säga om det är minus 10 grader ute så kanske man har på värmen för fullt och då tas ström från batteriet. Körsträckan blir då kortare.

 

Hybridbilens fördelar

 

En hybridbil har både den vanliga förbränningsmotorn i bilen men samtidigt kan den köras på el som en elbil. En sådan bil är smart då förbränningsmotorn i bilen hjälper till att ladda bilens batteri som sedan används vid elmotorns körning. Hybridbilen har också den fina egenskapen att den tar tillvara på all energi som vanligtvis skulle gå till spillo. Ett exempel på det är att bilen tar hand om den energi som uppstår vid inbromsning samt vid tomgång. Detta medför mindre bränsleförbrukning vilket är bra för både miljön och plånboken. Men framför allt så minskar de fossila utsläppen. Det kan man kalla för en energieffektiv bil! Vilket val gör du – en hybridbil eller en elbil?