Kamremsbyte

Kan du laga din egen bil? 

Kan du laga din egen bil? 

Är du bilägare och är dessutom  så pass händig att du kan laga och fixa din bil när den går sönder? Då är det bara att gratulera. Du kanske inte är unik i ditt slag, men de flesta bilägare behöver uppsöka en bilverkstad för att få professionell hjälp när kärran strular. Det kanske är motorn som har havererat, säkringar som har lossnat eller bromsarna som slutat fungera. En del problem behöver åtgärdas akut och går inte att förebygga, medan andra skador uppstår naturligt som en konsekvens av att bilen utsätts för vanligt slitage. I den senare kategorin hamnar besvär med kamremmen. 

 

Kamremmen slits med tiden 

Kamremmen utgör en del av bilens interna förbränningsmotor och har hel del invärtes funktioner som i slutändan bidrar till att vrida hjulen genom rotationsenergi så att du överhuvudtaget kan ta dig framåt på fyra hjul. Du känner igen den på att den ser ut som ett stort, svart gummiband med “tänder” på insidan. Kamremmen är helt nödvändig för att inte orsaka stora skador i din bil. Och den slits genom åren milen och åren. Ansvaret för att övervaka slitaget på kamremmen ligger på dig själv, även om den med största sannolikhet kommer överskådas vid besiktningen.  

 

Skjut inte upp bytet 

När kamremmen börjar bli sliten ska du direkt överväga att byta den. Det blir förr eller senare oundvikligt oavsett, och ju förr du genomför bytet desto säkrare. Även om du har bilen i storstaden där den står mycket stilla ska du ändå hålla koll. Kamremsbyte i Stockholm är alltså nödvändigt för alla bilägare i huvudstaden. Om inte nu så sedan, det är bara en tidsfråga. En del saker med bilen kan man skjuta fram. Som en smutsig vindruta eller kanske till och med ett rostigt avgasrör. Men en sliten kamrem bör du inte på några omständigheter skjuta upp ens till morgondagen.