kran

Lyfter många kilon

Lyfter många kilon

Man skulle lite skämtsamt kunna säga till sin lata kompis, som kanske även lagt på sig en liten kula under julledigheten efter lite väl många gottiga julbord, att “det skulle krävas en lyftkran för att få ut dig ur huset!”. Poängen här är att kranar används för att lyfta tunga saker och kompisen i det här fallet är en tung person, eftersom den har ätit för mycket julmat och lagt på sig lite extra kilon. Det är en överdrift naturligtvis för effekten, men att kranar kan vara användbara för att lyfta andra tunga ting är det inget tvivel om.  

 

Lyfter en blåval och mer 

Det finns många sorters kranar, dels är det traditionella lyftkranar men också mobilkranar som man enkelt kan fälla ihop och flytta på genom att köra den till nästa plats. Du skämtar kanske om att den ska lyfta din kompis, men sanningen är att de kan lyfta så ofantligt mycket mer. Mobilkranar i västerås till exempel kan lyfta över 220 ton. Det är mer än en fullvuxen och ovanligt kraftig blåval. Världens största levande djur. Förstår du hur starka kranarna måste vara?

 

gray and yellow crane

 

Lyftkranar för stora projekt 

Med andra ord finns det knappt några gränser på vilka projekt man kan ta sig an i lyftväg när man hyr eller köper en mobilkran. Det kan finnas många olika anledningar till varför man måste ha tag på en lyftkran. Det kan vara så att man till exempel ska riva hus och behöver frakta bort stort och tungt bråte. Eller så gör man tvärtom, man bygger ett nytt hus och behöver lyfta upp material och annat högt upp i luften för att kunna bygga på höjden. Eller så är läget mer akut och en blåval har spolats upp på stranden. Och då vet vi ju att Västerås har mobilkranar som gör jobbet, eller hur?