kran

Vad kunde en kranbil i Västerås gjort för Cheopspyramiden?

Vad kunde en kranbil i Västerås gjort för Cheopspyramiden?

För 4500 år sedan ville en farao göra sig oförglömlig och det gjorde han. Cheopspyramiden som han bestämde sig för att bygga är 137 meter hög och består av 2,3 miljoner stenblock som väger mellan 2,5 till 15 ton. Enligt den grekiske historikern Herodotos tog det 20 år för 100 000 man att bygga pyramiden. 

 

Storslagna visioner och gott om tid

I det medeltida Sverige ville man lyfta fram sin storhet genom att bygga domkyrkan i Uppsala som skulle överträffa allt. Med skickliga hantverkare, men bara enkla redskap var det ett långsiktigt och svårt arbete. Bygget påbörjades 1270, men först i slutet av 1800-talet kunde arbetet med de storslagna tornen som blivit Uppsalas viktigaste landmärke slutföras. 

Det lutande tornet i Pisa som började byggas 1173 var ytterligare en dröm om storslagenhet. Tornet, tog 199 år att färdigställa, började luta och fick definitivt människor att lyfta blicken. Skulle det gå att räta upp det 57 meter höga tornet? Med dagens teknik och avancerade maskiner skulle ett kranföretag säkert se det som en utmaning. 

 

 

Modern teknik och kraftfulla lyftkranar

Även på senare tid har det funnits djärva, om än inte lika storslagna, visioner i Uppsala. Stadens första höghus, Uppsala View med sina blygsamma 53 meter, förändrade stadsbilden. Det påbörjades 2017 och tog bara två år att bygga och få inflyttningsklart. 

Den korta byggtiden är resultatet av att företag med lyftkranar i Uppsala, Västerås och andra städer och områden har moderna hjälpmedel som mobila kranar och tornkranar. Dessa företag har på ett effektivt, miljövänligt och säkert sätt kunde anlitas med sin expertis. Numera är det bara fantasin som sätter gränser. Drömmar kan förverkligas, men behöver inte vara så tidskrävande eftersom företag som http://www.vigoandersson.se/ tillhandahåller en kranbil i Västerås med omnejd till din tjänst. 

Cheopspyramiden? Ja, den hade med en bråkdel av arbetsstyrkan kunnat byggas på ett par år. Frågan är om den passat in i Västerås.