Halkbana

Vart du vill så fort du kan!

Vart du vill så fort du kan!

Friheten som hägrar i fjärran

Med ett körkort kommer stort ansvar, för att vara varlig om både sin egen och andras säkerhet. Men med det tunga ansvaret kommer också en enorm, ofattbar frihet. En frihet som kanske är svår att förstå för den som inte äger den. Författaren Karen Blixen lär ha sagt att den enda sanna frigörelsen för kvinnor ligger i att klippa sitt hår i en kort frisyr och skaffa körkort. Det låter så romantiskt tycker jag! Körkortet som en symbol för att ta sitt liv i egna händer, skapa sig en möjlighet att ta sig vart man vill (så fort man kan, för att citera allas vår favorit Håkan Hellström). 

Att nå sitt mål 

Men för att nå denna omtalade frihet (tänk också på klassiska roadtrip movies så som Thelma och Louise, eller böcker så som till exempel On the road av Jack Kerouac), krävs mycket övning, repetitiva övningar som kanske tycks tråkiga. Backa bakom hörn, kom igen! Och allt detta plugg. Näsan i en bok, repetera trafikmärken. Alla appar som ska laddas ner och övas med. Det kan tyckas oöverstigligt!

1. Boka riskettan och risktvåan (tex halkbana i Skellefteå) i ett tidigt skede. Då har du någonting konkret att jobba mot. När halkbanan är avklarad bör du direkt boka uppkörning som ett nästa delmål. 

2. Många rekommenderar att köra upp i en mindre stad, om det är så att man bor i Stockholm. Det skulle jag inte rekommendera, om det sedan är så att du kommer att köra i en större stad i framtiden. Då vill du ju känna dig säker på att du klarar det!

3. Gör det till en vana att plugga med pomodoro-metoden. Det vill säga, läs din körkortsteori i 25 minuter utan paus. Lägg din mobil i ett annat rum. Sedan tar du 5 minuters paus och gör vad du vill. Dricker vatten, går på toaletten, kollar Insta. Sen på’t igen. Denna metod har visat sig vara mycket effektiv. 

Lycka till!